Historia

Rasen har sitt ursprung i den nordamerikanska delstaten Maine. Klimatet gynnade stora, starka och lurviga katter som kunde stå emot de hårda vintrarna med mycket snö. Nästan alla de tidiga katterna var bruntabbys och sågs komma från skogarna. Dess storlek, färg och yviga svansar ledde till spekulationer om att de var en korsning tvättbjörn / katt. Även om detta är en genetisk omöjlighet, var namnet givet, Maine Coon. Man kan läsa om rasen redan år 1861 om“Captain Jenks of the Horse Marines“. 

 

Maine Coonen levde undanskymt och anonymt fram till 1953, då en grupp hängivna Maineinnevånare bildade “The Main Coon Cat Club“. Klubbens syfte var att bevara rasen och det hölls även utställningar enbart för denna ras. 1968 bildades “The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA“ och 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA “Cat Fanciers Association". Maine coonen var här för att stanna.

 Den första Maine Coon katten kom till Sverige 1986 och importerades från England av Viviann Åberg , S*Maffialigan's.

 

Maine coonen kallas även för "The Gentle Giant" och mycket stämmer in på det namnet. Den passar in i de flesta miljöer och vill ofta vara med där allt händer. En passion många Maine cooner har är vatten. De gräver i vattenskålar innan de dricker och kan även stå med hela framkroppen i vatten. De har ett säreget läte där de brrrrp ´ar. Ofta låter de som små kattungar även i vuxen ålder.

 

Hanarna brukar väga mellan 6-8 kg och honorna mellan 4-6 kg. Lägger man till deras päls kan resultatet bli en katt som ser mycket stor ut. Som många större raser utvecklas även en Maine Coon ganska långsamt och det kan ta flera år innan den nått full storlek.